Examenauto op zomerbanden ongeschikt in winters weer

19 december 2013

banden.jpg

Voor de periode vanaf 1 januari tot en met 31 maart 2014 worden examenauto’s op zomerbanden ongeschikt verklaard bij winterse omstandigheden. Dit betekent dat een rijexamen op zomerbanden dan niet meer gratis kan worden ingehaald als dat vanwege winters weer wordt afgelast. Een gratis inhaalexamen geldt nog wel als op hetzelfde moment een examen op winterbanden ook wordt uitgesteld.

Deze afspraken hebben het CBR en de rijschoolbrancheverenigingen BOVAG, VRB en FAM gemaakt als vervolg op hun succesvolle proef examineren op winterbanden. In de winter 2012-2013 zijn 36 procent minder autorijexamens uitgesteld dankzij het gebruik van winterbanden. In totaal ging het daarbij om bijna 5.000 examens.

Tot 1 januari 2014 blijft de bestaande uitstelregeling gelden. Dit betekent ook dat opleider en kandidaat tot die datum nog aan tafel bij de examinator kunnen beslissen of zij wel of niet op winterbanden willen rijden onder winterse omstandigheden. Als zij in dat geval niet gaan rijden, kan het examen gratis worden ingehaald. Vanaf 1 januari 2014 is die keuzemogelijkheid er niet meer. Dan wordt er altijd gereden op winterbanden, extreme situaties uitgezonderd.

Eisen winterbanden
De eisen aan winterbanden voor de rijexamens blijven de komende winter gelijk. Dit betekent dat een examenauto vier winterbanden moet bevatten met daarop de letters M en S en het symbool van een sneeuwvlokje. Vierseizoenenbanden met deze merktekens zijn ook toegestaan. Het profiel van al deze banden moet minimaal 4 millimeter zijn.

BE-examen
Het examineren op winterbanden geldt in de komende winterperiode niet alleen voor de rijexamens in de categorie B (personenauto’s), maar ook voor de rijexamens in de categorie BE (auto met aanhangwagen). De trekkende auto moet dan wel over de vereiste winterbanden beschikken (zie hiervoor). Voor de aanhangwagen geldt deze verplichting niet.